Schiet de algehele hygiëne door?

Anneke Pouw 15-07-2020 2240 keer bekeken

Een toiletbezoek zonder na afloop de handen te wassen? Dát is geen optie. Maar iets minder hygiënisch leven mag wel, aldus een onderzoek in het Amerikaanse vakblad Cell.

Want: hoe schoner de leefomstandigheden, hoe vaker de onderzoekers diabetes type 1 aantroffen. Waar iedereen het over eens is: in de zorg moet hygiëne voorop staan, om verspreiding van ziektekiemen zoveel mogelijk tegen te gaan. Om hier aandacht voor te vragen, organiseert de World Health Organization op 5 mei de Internationale Dag van de Handhygiëne. Zeker in derdewereldlanden kan veel leed voorkomen worden door een betere kennis over (hand)hygiëne.

Maar in landen met een westerse leefstijl dreigt de algehele hygiëne door te schieten. Zo blijkt uit een recent onderzoek in het Amerikaanse vakblad Cell. Hierin komt naar voren dat een te schoon leven kan leiden tot diabetes type 1. Het aantal mensen dat aan deze ziekte leidt, is de afgelopen 15 jaar verdubbeld. Als belangrijkste verklaring noemen de wetenschappers de toegenomen hygiëne in onze leefomgeving. Denk hierbij aan het gebruik van antibacteriële zeep, gels en sticks, die veel mensen toepassen voor hun persoonlijke hygiëne. Momenteel telt ons land ruim 15.000 kinderen en jongvolwassenen tot 23 jaar met Diabetes type 1. Hygiëne rondom de eerste weken tot maanden van kinderen spelen hierbij een rol, net als het voorschrijven van antibiotica.

Kortom: té hygiënisch leven maakt niet gezonder, maar is eerder onverstandig te noemen. De vraag is: hoe voorkom je dat? Persoonlijke hygiëne overdag gaat vooral over handhygiëne. Wanneer was je je handen op het werk? Na toiletbezoek. Voor de lunch. En, als je op een flexplek werkt, ontsmet je je handen wellicht regelmatig. Veel vaker zal het niet zijn – en moet het ook niet worden. Handen wassen na de toiletgang of voor het eten, die houden we er erin. Is het niet vanwege de schadelijke ziektekiemen die je niet bij je wil dragen c.q. tot je wil nemen, dan wel vanwege het prettige idee.

Zoals gezegd: hier en daar de nodige micro-organismen binnen krijgen heeft dus zijn positieve kanten. Hierover hoeven we ons op kantoor geen zorgen te maken. We openen de hele dag deuren, schudden handen en raken de knoppen aan van het koffieapparaat. In plaats van hier panisch of smetvrezerig over te doen, kunnen we beter onze zegeningen tellen – een minder hygiënisch leven begint op kantoor. Ons nageslacht mag ons wel dankbaar zijn, want op deze manier vergroten we de kans voor hen op een leven zonder Diabetes type 1 of een andere vervelende auto-immuunziekte.

Cookie-instellingen