Stop met de geldverspilling: gewone zeep werkt even goed als antibacteriële zeep

Anneke Pouw 02-12-2019 3542 keer bekeken

Het ziet er misschien wel fancy uit en het lijkt op het eerste zicht misschien ook wel beter, maar antibacteriële handzeep werkt niet beter dan gewone handzeep. Dat bewijst een nieuw onderzoek van wetenschappers van de Koreaanse universiteit in Seoul. Bovendien is triclosan, de stof die in antibacteriële zeep zit, zelfs potentieel gevaarlijk.

Triclosan, de stof die in elke antibacteriële zeep zit, zou je lichaam meer resistent maken tegen antibiotica en zou zelfs hormonale problemen kunnen veroorzaken. Dat blijkt uit een veiligheidsonderzoek van de Food and Drug Administration (FDA) van de Verenigde Staten.

Een nieuwe studie, die gepubliceerd is in een wetenschappelijk tijdschrift, toont nu aan dat gewone handzeep even goed werkt. "No significant difference", besluiten de wetenschappers na de vergelijking van gewone zeep en antibacteriële - die toch vaak iets duurder is dan gewone - als het gaat over bacteriën doden.

De wetenschappers namen 20 soorten bacteriën om de effecten van beide zepen op te testen. Ze hebben de monsters met bacteriën zelfs opgewarmd en de verschillen tussen koud en warm water uitgetest, maar het resultaat blijft hetzelfde. Het enige verschil tussen de zepen: als je negen uur na de 'blootstelling aan bacteriën' je handen wast, gebruik je best antibacteriële, want dan blijkt die toch beter te presteren dan gewone zeep.

"Het zou verboden moeten zijn om te overdrijven over het effect van producten die consumenten kunnen verwarren", zegt een van de wetenschappers. Die hopen dat hun onderzoek mensen bewust maakt van het cliché dat antibacteriële zeep beter zou zijn dan gewone.

Cookie-instellingen