Sommige mensen leven op hun werkplek. Ze peuzelen de lunch op achter hun computer, eten de hele dag snoepjes en zijn ondertussen aan het bellen, typen en muizen. De enige keer dat ze in beweging komen, is om een sloot automatenkoffie te halen.
Het bureau afnemen met een doekje is er vaak niet bij. Terwijl dat volgens onderzoek van professor Charles Gerba van de Universiteit van Arizona geen kwaad kan. De microbioloog schreef de afgelopen dertig jaar meer dan 400 artikelen over infectie en desinfectie. Hij onderzoekt met name hoe ziektes zich verspreiden in alledaagse omgevingen.
Met zijn onderzoeksteam nam Gerba honderden kantoorruimtes in verschillende Amerikaanse steden onder de loep. Ze namen duizenden monsters van diverse objecten, zoals telefoons, bureaus, het kopieerapparaat en het knopje van de lift. Conclusie? Sommige spullen op kantoor bevatten meer bacteriën dan een toiletbril.
Is dat erg? Niet bepaald. Bacteriën maken deel uit van het dagelijks leven, ook de E.coli die bekendstaan onder de naam ‘poepbacteriën’ en die professor Gerba eveneens tegen is gekomen in zijn onderzoek. De kans dat je ziek wordt door fecale bacteriën is echter niet heel groot, aldus microbioloog Bastiaan Krom in juni tegenover de Volkskrant. “De meeste mensen zullen er niet ziek van worden, wij leven in balans met onze bacteriën.”
Maar een simpele verkoudheid of de griep kan wel door virussen worden overgedragen via besmette voorwerpen of oppervlakken. En daarvan zijn er genoeg op werkplekken. Een enkel virus kan binnen vier uur de halve kantoorruimte besmetten, bleek uit onderzoek van Gerba uit 2014.
Welke objecten op kantoor bevatten relatief veel bacteriën? Een overzicht.
1. De mok
Ken jij ze ook, de collega’s die de hele dag uit dezelfde mok koffie drinken en de volgende er vrolijk mee doorgaan? Die mok is het grootste broeinest voor bacteriën, blijkt uit het onderzoek van Gerba. Vooral omdat mensen hun beker vaak schoonmaken met het sponsje of de afwasborstel uit het keukenblok – en die zitten ook vol bacteriën. De tip van Gerba? Neem de mok elke dag mee naar huis en haal ‘m door de vaatwasser.
2. De telefoon
De hoorn van de telefoon hebben werknemers vaak in handen en tijdens het praten belanden er druppeltjes speeksel op. Toch wordt de hoorn vaak vergeten bij het schoonmaken, terwijl we het dingen dicht bij ons gezicht houden. Haal er eens een desinfecterend doekje over.
3. De (hand)tas
Er verdwijnt van alles in de tas: pennen, eten, geld, haarborstels, papierwerk. Maar de binnenkant schoonmaken gebeurt nauwelijks. Misschien is het tijd om dat eens te doen.
4. Het bureau
Een kop koffie valt om, een broodje kruimelt of een collega komt buurten en leunt op het blad. Het bureau is een plek waar veel bacteriën zich ophopen. De ene keer per week dat de schoonmaker de werkplek afneemt met een doekje is niet voldoende, aldus Gerba.
5. Het toetsenbord en de muis
Heb je je toetsenbord weleens op de kop gehouden? Dikke kans dat er broodkruimels, haren en andere ondefinieerbare rommel uitkomt. Ook de toetsen – met name de E, de spatiebalk en de enterknop – bevatten relatief veel bacteriën, omdat je die het meest aanraakt. Net als de muis.
6. De liftknop
Als je in een hoog kantoorgebouw werkt, is het nemen van de lift haast onvermijdelijk. En iedereen drukt dagelijks op de liftknop om de cabine naar boven of beneden te roepen. Geen wonder dat de knop veel bacteriën bevat.
7. De kopieermachine/printer
Ook al gebruiken de meeste kantoren steeds minder papier, de kopieermachine annex printer is nog steeds een apparaat dat veel werknemers gebruiken. Zeker als het ding het weer eens niet doet, wordt er naar hartenlust op de knoppen gedrukt.