Besparen op de koeling van serverruimtes!

Anneke Pouw 02-08-2018 1166 keer bekeken

Het MKB kan 40 tot 50% besparen op de koeling van serverruimtes. In sommige gevallen is zelfs een besparing van 85% mogelijk.

Dat blijkt uit recent onderzoek in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). RVO.nl-adviseur Harry Beekhof: "Veel bedrijven hebben geen idee hoe energie-inefficiënt hun huidige koelsysteem is. En dat ze investeringen vaak al binnen 5 jaar - soms zelfs 3 - kunnen terugverdienen."

Ook voor kleinere serverruimtes

Het onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeks- en adviesbureau CE Delft richtte zich op kantoren met serverruimtes tot 600 m2. "Maar wij zijn met name geïnteresseerd in bedrijven met kleinere serverruimtes tot 100 m2, omdat die groep tot nu toe weinig gebruikmaakt van de Energie investeringsaftrek (EIA)-regeling", vertelt Beekhof. "Deze fiscale regeling geeft bedrijven de kans om voordelig te investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Dit scheelt toch al gauw 10% in de kosten."

Weinig aandacht voor energiegebruik

Een groot deel van de computerapparatuur van het MKB is uitbesteed en staat bij datapartners die over het algemeen energiezuinig opereren. De meest voorkomende koeltechnieken in de serverruimtes van MKB-kantoorpanden zelf echter zijn de zeer inefficiënte split unit systemen. Voor kleine serverruimtes tot 5m2 wordt deze zelfs in 90% van de gevallen gebruikt. Beekhof: "Probleem is dat bijna niemand weet welke techniek precies wordt gebruikt voor koeling. Ook over de energetische prestaties is weinig bekend. Door deze onzichtbaarheid is er relatief weinig aandacht voor het energiegebruik in serverruimtes."

Koelingsapparatuur grote energieverslinder

MCX Administration Services, gespecialiseerd in Cloud computing oplossingen voor Oracle applicaties, is één van de bedrijven die is overgestapt van een split-unit systeem naar een veel energiezuinige vrije lucht koelingsinstallatie. Infrastructuur specialist Christian Spaans, binnen het bedrijf medeverantwoordelijk voor het MVO-beleid: "Het vermogen van de oude installatie is 3500 Watt en die draaide eigenlijk volcontinue. De nieuwe installatie heeft een maximum vermogen van 2000 Watt, maar daarvan wordt zelden meer dan 1000 Watt gebruikt. Tel uit je winst!"

Cookie-instellingen