Innovatieve ramen regelen binnenklimaat slim!

Anneke Pouw 30-10-2014 662 keer bekeken

Geventileerde lucht met behulp van zonnecellen verwarmd bij kou.In de winter leveren de ramen van CLIMAWIN energiebesparing en warmteterugwinning op. Maar in de zomer verkoelen de ramen, zodat de airco vaker uit kan.

Een onderzoeksteam van drie Europese bedrijven heeft een efficiënter raamventilatiesysteem ontwikkeld. De techniek, met de naam CLIMAWIN, maakt gebruik van zonnecellen en sensoren. Testresultaten met de ramen laten een verbetering van 18 tot 24 procent in energieprestaties zien. Het systeem kan in alle soorten binnenklimaten worden gebruikt en is geschikt voor renovaties en nieuwbouw.

Werking

Er is geen elektriciteitsbedrading nodig want de ramen worden aangedreven door zonnecellen en draadloos aangestuurd door sensoren in de kamer. Projectleider Brian O’Brien, van Solearth Ecological Architecture, zegt over werking van de ramen bij koude temperaturen: “CLIMAWIN zorgt ervoor dat in koude klimaten op noordelijke, oostelijke en westelijke gevels geventileerde lucht wordt voorverwarmd en op de zuidelijke gevels de zon gebruikt wordt als warmtebron.” Over de verkoeling die de ramen tevens bieden zegt hij: “Een CLIMAWIN-raam in een warm klimaat laat het daglicht naar binnen, maar verlaagt de ongewenste zonnewarmte. Het biedt een betere isolatie, winst uit zonne-energie en het gereguleerd doorlaten van daglicht.”

Cookie-instellingen