Schelpen zorgen voor gezond binnenklimaat

Anneke Pouw 18-07-2015 2179 keer bekeken

Last van stankoverlast en ratten? De oplossing is volgens Isoschelp uit Yerseke het storten van schelpen in de kruipruimte.

Schelpen zorgen voor gezond binnenklimaat

Schelpen zorgen voor gezond binnenklimaat] Last van stankoverlast en ratten? De oplossing is volgens Isoschelp uit Yerseke het storten van schelpen in de kruipruimte.

Een laag van 30 centimeter schelpen in de kruipruimte maakte volgens de leverancier een definitief einde aan de overlast van optrekkend vocht, rioollucht en ratten. Isoschelp uit Yerseke leverde het natuurlijke isolatiemateriaal. Heleen Dingemanse: "Dankzij de structuur en de kalkrijke samenstelling sluit het de vochtige bodem perfect af en het houdt de lucht erboven droog en zuiver. Sinds de schelpen gestort zijn, is de stankoverlast helemaal weg." In de kruipruimtes onder het pand werd optrekkend vocht geconstateerd en met name bij de spoelkeuken was een hardnekkige rioollucht waarneembaar. "Dit soort problemen is natuurlijk nergens wenselijk, maar zeker niet bij een zorginstelling", aldus Dingemanse. "Het voordeel van schelpen is dat het zowel vochtwerende als warmte-isolerende kwaliteiten heeft. Bovendien hebben ratten en muizen een hekel aan de scherpe schelpjes, dus ook dat probleem is nu opgelost." 

Milieuvriendelijk 
Schelpisolatie is volgens haar een milieuvriendelijke isolatiemethode. "De luchtdrogende en luchtzuiverende werking is blijvend. Dit is te danken aan de 98 procent kalk waaruit het natuurproduct bestaat. Een ander belangrijk voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld polystyreen isolatiechips is dat schelpen niet drijven. Bij variabele grondwaterstanden blijft het materiaal stabiel liggen. Hierdoor is er altijd een warmere vloer boven een laag stilstaande, zuivere lucht." Schelpisolatie wordt met behulp van een tankauto en een slang nat in de kruipruimte gespoten. "Wanneer we de schelpen droog zouden verwerken, zou het te veel verstuiven', aldus Dingemanse. "Je ziet dan niets en kunt geen adem halen. En dat is toch wel noodzakelijk, aangezien er altijd iemand naar binnen moet om de slang te richten. Hierbij wordt er altijd gewerkt vanaf het verste punt naar het luik toe. Binnen een paar uur is dan de hele bodem gevuld."
 

Cookie-instellingen