Dagelijkse reiniging bespaart kosten ziekteverzuim!

Anneke Pouw 24-05-2013 676 keer bekeken

Dagelijkse reiniging bespaart 10.000 euro aan kosten ziekteverzuim. Met een goede, dagelijkse reiniging van de werkomgeving bespaart, buiten de productiviteitswinst die ontstaat, een werkgever met 50 fte in dienst al gauw 10.000 euro per jaar aan kosten veroorzaakt door ziekteverzuim.

Dagelijkse reiniging bespaart 10.000 euro aan kosten ziekteverzuim, dat stelt athans Cyber Clean Benelux, leverancier van reinigingsproducten.

"Elke organisatie heeft te maken met (kortdurend) ziekteverzuim van werknemers door griepachtige verschijnselen en infecties aan luchtwegen. Oorzaak is een gebrekkige hygiëne op de werkplek", aldus Cyber Clean. Het bedrijf wijst vervolgens naar onderzoek van de Vereniging Schoonmaak Research (VSR) naar het binnenklimaat op de werkplekken van 40 panden. Dat wijst volgens Cyber Clean uit dat een kwart van de werkplekken in ons land onder de maat scoort als het gaat om gezondheid. Onderzoek door Cyber Clean toont naar eigen zeggen van de organisatie aan dat dit een gemiddelde organisatie van 50 fte per jaar al snel 70.000 euro kost als gevolg van kortdurend ziekteverzuim. 

Met een goede, dagelijkse reiniging van de werkomgeving bespaart, buiten de productiviteitswinst die ontstaat, een werkgever met 50 fte in dienst volgens Cyber Clean al gauw 10.000 euro per jaar aan kosten veroorzaakt door ziekteverzuim. "Het zijn namelijk juist de bacteriën en virussen op de werkplek die zorgen voor het ontstaan van ziektes." Een lichte griep of verkoudheid weerhoudt veel medewerkers er niet van om op hun werk te verschijnen, zo stellen de onderzoekers. "Bureau, toetsenbord, computermuis en telefoon zijn daardoor vaak besmet met ziektedragende bacteriën. Tel daarbij op dat minstens de helft van de werknemers wel eens eet achter zijn computer.  Broodkruimels, gemorste koffie en stof tussen de toetsen vormen een ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Een bedrijf bezit vaak meerdere flexplekken en door Het Nieuwe Werken zijn vaste werkplekken niet meer van deze tijd. Werkplekken worden meer en meer met elkaar gedeeld, en hierdoor de bacteriën en virussen ook."

Cookie-instellingen