Hygiëne zeer belangrijk op scholen

Admin User 27-06-2013 3134 keer bekeken

Kinderen op de basisschool krijgen elk jaar gemiddeld zes tot negen keer een infectieziekte en maar liefst 90% daarvan wordt veroorzaakt door een virus.

Door het in acht nemen van enkele eenvoudige hygiënemaatregelen, zoals het grondig wassen en drogen van de handen, daalt het aantal afwezigen door ziekte met 34%. Dit blijkt uit een Deens onderzoek onder 475 kinderen, dat Tork - een divisie van internationale papierproducent SCA Hygiëne Products - extra onder de aandacht wil brengen.

Kinderen tot 5 jaar zijn erg vatbaar voor infecties, omdat ze nog niet voldoende antistoffen hebben opgebouwd. Daarom is hygiëne voor deze kinderen zeer belangrijk. Vooral het wassen en drogen van de handen speelt hierbij een grote rol. Op droge handen blijven minder ziektekiemen achter dan op vochtige handen. Toch besteden de meeste mensen en kinderen minder dan 5 seconden aan het afdrogen van hun handen.

Een gebrek aan hygiëne kan gevolgen hebben voor vele mensen: een Amerikaanse studie toonde aan dat iemand met griep gemiddeld 1,3 tot 1,7 andere personen besmet. Voor schoolgaande kinderen ligt dit aantal veel hoger. Zij besmetten namelijk 2,4 andere schoolkinderen. Volgens de laatste gegevens van het Centraal Bureau voor Statistiek zijn kinderen tussen de 1 en de 15 jaar gemiddeld 16 dagen per jaar ziek.

Scholen zijn een gedroomde omgeving voor bacteriën. Die voelen zich net zoals de mens zelf thuis in een vochtige omgeving met een temperatuur tussen de 15 en 40 graden Celsius. Ze gedijen het best in een omgeving met een gematigde neutrale of basische pH-waarde van ongeveer 7 en op vochtige of natte oppervlakken. Bacteriën voeden zich met onder andere huidresten en restjes overgebleven voedsel. Hygiëne en schoonmaken beroven hen dus van de voedingsstoffen die zij nodig hebben.

Cookie-instellingen