Schone werkplek belangrijker dan schoon huis

Anneke Pouw 16-06-2021 1391 keer bekeken

Schoonmaken in huis vinden Nederlanders niet allemaal even belangrijk. 1 op de 4 vindt de staat van het bureau op werk van groter belang.

Dat blijkt uit onderzoek van reinigingsmiddelenfabrikant Method waar 1.000 Nederlanders aan meededen.
De meeste Nederlanders (88 procent) maken nog altijd zonder extra hulp zelf hun huis schoon. Volgens het onderzoek van Method vinden we de staat van ons huis niet allemaal even belangrijk. Een derde geeft aan hun garderobe belangrijker te vinden en 1 op de 4 vindt de staat van het bureau op werk van groter belang.  Iets wat wellicht het griezelige feit verklaart dat 1 op de 10 de badkamer maximaal 1 keer per jaar schoonmaakt. Dat zijn 1,7 miljoen mensen…

Onder schoonmaken uit komen
Ook in het onderzoek: de smoesjes die we gebruiken om onder het schoonmaken uit te komen. Op de vraag welke excuses men heeft om de stofnesten te negeren staat met 91 procent gebrek aan tijd met stip op één. Hiervan wijdt 39 procent van de sloddervossen het aan werk en 19 procent aan sociale contacten en hobby’s die voor gaan. 17 procent noemt de kinderen als een excuus om niet de mop ter hand te nemen. 22 procent maakt gebruik van een wel erg slappe uitvlucht. Zij zeggen er simpelweg niet goed in te zijn. Onbeschaamd geven ze aan dat hun ouders, partner of huisgenoot het schoonmaken nou eenmaal beter onder knie hebben.

Nederlander eet regelmatig van de vloer
Het merendeel (45 procent) wast het beddengoed iedere twee tot drie weken. Eén op de vier doet dit één keer per week of zelfs vaker. 1 op de 14 wast deze doorgaans maximaal één keer per halfjaar of alleen wanneer ze beginnen te ruiken. Willen we eenmaal de deur uit, dan vist 29 procent regelmatig vuile kleren uit de wasmand om ze nog eens te dragen. 40 procent van de ondervraagden is bekend met de geurtest – even ruiken of de kleding nog fris genoeg is – en sprayt wel eens een lekkere geur op kleding die eigenlijk een wasbeurt verdient. Wat Nederlanders ook regelmatig blijken te doen: van de vloer eten. Bijna 1 op de 10 doet het altijd omdat ze niet van verspilling houden. 67 procent van de Nederlanders ziet het probleem niet als de vloer schoon is. Hiervan hanteert 13 procent de vijfsecondenregel; iets dat binnen vijf tellen wordt opgepakt kan nog prima worden genoten.

Schoonmaken in Adamskostuum
Het is volgens Method bemoedigend om te zien dat we wel plezier proberen te beleven aan de klusjes. Zo poetst 1 op de 3 altijd met de muziek aan, omdat dit hen helpt zich energieker te voelen. Sommige zien het als een vorm van sport. Het feit dat schoonmaken gelijk staat aan beweging motiveert 1 op de 10 om te poetsen. 30 procent grijpt hierbij wel eens naar sokken of ander vuil wasgoed om stof in huis te verwijderen. Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders poetsen de badkamer naakt, zodat daarna direct een douche genomen kan worden.

Cookie-instellingen