Wat is microvezel nu eigenlijk?

Anneke Pouw 03-06-2014 3756 keer bekeken

Microvezel is High Tech schoonmaken

In onze ogen is het één van onze taken om met de klant mee te denken zodat zij voor iedere schoonmaaktaak het beste systeem of het beste concept kunnen inzetten. Wij zeggen bewust systeem en concept omdat de methodieken in ons vak zich steeds meer ontwikkelen en het moderne schoonmaken al lang niet meer is wat het vroeger was. Vandaag willen het dan ook graag eens met jullie hebben over microvezel.

Wat is microvezel nu eigenlijk?

De meeste mensen die niet werkzaam zijn in het schoonmaakvak zullen bij het woord microvezel ongetwijfeld denken aan het vrolijk gekleurde wonderdoekje. Doekjes die je per 5 stuks op de plaatselijke markt kunt kopen. De term wonderdoekje is overigens opvallend omdat microvezel sinds zijn intrede in de schoonmaak al snel werd betiteld als het doekje waarmee je zonder reinigingsmiddel bijna alles schoon kreeg. Toch zijn er nog veel misverstanden over microvezel en dat willen wij in dit artikel graag eens verduidelijken.

Microvezel is dun en extreem licht! Net zoals een meter een maateenheid is voor afstand en een liter voor een bepaalde inhoud is decitex de eenheid voor de dikte van een synthetische vezel. Een vezel mag pas een microvezel heten wanneer deze niet dikker is dan 1 of 1.3 decitex. Ter vergelijk, een microvezel is 1/100 deel van een mensenhaar. Verder staat één decitex gelijk aan de massa in gram per 10.000 meter. Hoeveel mag een microvezel van 10.000 meter lang wegen? Eén gram! Met een super laag soortelijk gewicht van 1 gram per 10.000 meter vezellengte is microvezel dus pure High Tech!

Het ontstaan van ultradunne vezels gaat terug naar de vijftiger jaren waar men door speciale spin-technieken de vezels produceerde. In die tijd waren de vezels echter van wisselende lengtes en tegelijkertijd werden er nog onvoldoende toepassingen voor gevonden.

Pas in de jaren ‘60 en ‘70 waren het Dr Miyoshi Okamoto en Dr Toyohiko Hikota uit Japan die als eerste een synthetische microfiber stof maakte onder de naam Ultrasuède, een kunstmatige vervanging voor suède leer. Al snel werd microvezel toegepast in sportkleding vanwege zijn isolerende en zweet regulerende werking en binnen het Amerikaanse leger.

Microvezel in de schoonmaak

In schoonmaakmaterialen zoals microvezeldoeken en microvezelmoppen bestaat de microvezel altijd uit twee componenten namelijk een kern van polyamide (nylon) en een schil van polyester.

De kern van polyamide blijft volledig in tact en heeft tot doel om het vuil aan te trekken. De schil van polyester daarentegen wordt in 32 filamenten gesplitst en dient als super kleine vuil schrapers. Door de lege ruimten die tussen de vezels ontstaat krijgt de doek zijn reinigende eigenschappen.

Voor het splitsen van de vezel bestaan verschillende technieken. De goedkoopste methode is door middel van chemie. Men laat een druppel vloeistof op de vezel vallen waardoor deze breekt. Een betere splitsing verkrijgt men echter door trek (waardoor de vezel knapt) of door middel van water. Deze laatste is de beste manier om de vezel te splitsen.

Aangezien het splitsen van de ultradunne vezel uitermate belangrijk is voor de kwaliteit van de doek zit hier dan het grote verschil tussen de ‘wonderdoekjes’ van de markt en de professionele microvezeldoeken die je via de vakgroothandel aanschaft.

Belangrijk om te weten over microvezels

We hebben uit het bovenstaande kunnen leren dat de productie van echte microvezel High Tech is. Het proces van het splitsen van de vezel is erg belangrijk om microvezel geschikt te maken voor schoonmaaktaken. Dit laatste verklaart ook waarom het gebruik van chemie wordt afgeraden wanneer je met microvezel aan de gang gaat. Chemie vult namelijk de ruimten tussen de gesplitste vezels waardoor deze zijn reinigingskracht verliest. Ook het gebruik van een wasverzachter in het laatste spoelwater tijdens het wasproces zorgt ervoor dat de splitsing zijn ´agressieve´ kracht verliest en het doekje niet meer optimaal werkt.

Wanneer je microvezel wilt gaan inzetten om schoonmaaktaken uit te voeren is het belangrijk om te weten dat het reinigen zonder chemie om een verandering in denken vraagt. De traditionele interieurverzorg(st)er is immers gewend om een sopje te maken met een schuimkraagje, want anders maakt het onvoldoende schoon. Het reinigen met microvezel betekent dat je een andere kijk op schoonmaken moet hebben.

Tot 25% tijdwinst bij gebruik van microvezeldoeken

Wanneer microvezel echter op de juiste wijze wordt toegepast biedt het enorme schaalvoordelen die zijn weerga niet kent. Het werken via een microvezelmethode betekent uiteindelijk 25% tijdwinst ten opzichte van de traditionele methode, minder uitval door een meer ergonomische manier van werken, het terugdringen in het verbruik van chemicaliën, een schoner eindresultaat en het milieu wat zichtbaar wordt ontzien.

De implementatie van het juiste microvezel systeem vereist echter goede begeleiding en de wil van de gebruiker om af te wijken van traditionele werk methoden. Voldoe je echter aan al deze criteria, dan kan microvezel zeker bijdragen in al het goede wat dit High Tech materiaal te bieden heeft.

Cookie-instellingen